Des del segle XII, Jaumandreu crea història per la seva activitat vitivinícola. Entre suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd divisant els ceps, neixen uns vins moderns i de qualitat, perfectes per a una bona taula.

25/11/08

Comença la poda

El passat dilluns va començar la poda a Jaumandreu. Aquesta és una de les pràctiques més importants a fer a la vinya perquè en bona mesura determinarà la quantitat i, per tant, la qualitat del vi de la propera collita així com també la sanitat de la vinya.
És un treball eminentment manual que es portarà a terme durant tot el període hivernal, durant el repòs del cep, segons les característiques de cada varietat. El procés s'allargarà ben bé fins al març de l'any vinent i donarà als camps un aspecte ben diferent; els ceps pelats esperaran la bonança de la primavera per despertar i començar a produir.

SI VOLS LLEGIR MÉS...

19/11/08

Catavins, fira de vins a Sabadell

Jaumandreu ha estat present a la primera edició de la fira CATAVINS; la fira sobre el món del vi que ha tingut lloc a les noves instal·lacions de Fira Sabadell del 14 al 16 de novembre.
De la mà del nostre distribuïdor SENTITS, el públic assistent, tant professional com amateur, ha pogut degustar els nostres tres vins, NISUS, CEDRUS i IDAEUS, així com d’altres de primera qualitat també representats per Sentits.
Pensem que aquesta primera convocatòria ha estat tot un èxit, tant pels resultats en vendes com per la massiva assistència als cursos i ponències de convidats de primera línia. Així, distribuïdors, sommeliers, premsa especialitzada, restauradors i públic en general han pogut satisfer la seva curiositat respecte al món del vi i tot el que l’envolta al Vallès Occidental.

SI VOLS LLEGIR MÉS...

10/11/08

Jaumandreu a Madrid

Enguany Jaumandreu ha volgut participar en el primer Congrès Internacional Essentia Madrid, que ha tingut lloc del 3 al 5 de novembre a l’Hotel Foxá M-30 de la capital.

A banda de col·loquis, tasts, conferències i taules rodones que han girat entorn de vins i destil·lats amb els més reconeguts sommeliers, elaboradors i restauradors del país, hi ha hagut una petita fira de vins, on els convidats a aquest Congrés i la premsa especialitzada han pogut degustar els vins d’una cinquantena de cellers que, com Jaumandreu, han volgut aprofitar aquesta oportunitat. Molts d’ells, sobradament coneguts per tothom; d’altres, encara per descobrir a Madrid, com és el cas de Jaumandreu.

No és fàcil introduir el vi català a Madrid, parlant en general, però considero que hem d’aprofitar aquestes oportunitats perquè ens coneguin, facin tasts dels nostres vins i ens tinguin presents. Hi ha hagut pocs cellers catalans, uns cinc en total, molta presència de cellers de la Rioja i de Ribera de Duero i alguna sorpresa per part de gallecs i francesos.

Encara és aviat per fer un balanç de la nostra participació a Essentia. El que si és cert, és que Jaumandreu, per descomptat conegut a Catalunya i a una quants països europeus on ja exportem, té voluntat de ser present també a Madrid, i la nostra presència en aquesta fira ha estat un petit pas per aconseguir-ho.

Montse de Pedro
Directora Comercial

SI VOLS LLEGIR MÉS...

4/11/08

Essentia Madrid 08



Avui dia 4 de novembre i demà, serem presents al 1er Congrés Internacional Essentia Madrid, una cita ineludible per conèixer a fons el món de l'alta restauració de mans dels sommeliers.
Està previst que hi hagi conferències, tastos comentats per professionals reconeguts i, paral·lelament, una petita fira on els assistents es podran trobar i degustar els vins de Jaumandreu.

SI VOLS LLEGIR MÉS...

3/11/08

Diari de Verema VI, el resutat final

L’anyada 2008 l’hem de qualificar de complicada, però amb un resultat de BONA (primera avaluació feta a novembre del 2008).

Després d’un hivern no excessivament fred pel que fa a temperatures extremes, però sí més aviat llarg i, sobretot, molt i molt sec, les vinyes van brotar tard i amb un aspecte trist. El terra va trigar molt a escalfar-se i les arrels tampoc tenien suficient aigua per fer brotar la planta amb rapidesa. El mes de maig, però, tot va canviar i les intenses pluges van modificar completament l’aparença i el metabolisme de les plantes. Aleshores les vinyes presentaven un aspecte exuberant. Aquestes pluges van durar diverses setmanes, probablement més del compte, i això va fer que el risc de malalties (fongs) fos molt alt, a més d’afectar lleugerament la floració. I així va ser com vam arribar a un estiu que tampoc va ser extremadament calorós (ni un sol dia es va arribar als 40 ºC, cosa molt poc freqüent a la nostra finca) i les plantes es van poder recuperar molt bé dels atacs de fongs, però malauradament la producció de raïm ja es veia irreversiblement afectada (reduïda), només faltava saber en quina quantitat.

La previsió al mes d’agost ens feia pensar en una anyada entre la del 2002 i la del 2004; en totes dues el raïm es va collir tard i la verema es va acabar també tard. La diferència en general a Catalunya va ser que així com la del 2004 es considera excel·lent, la del 2002 va estar marcada per la mala sanitat del raïm. I les pluges del setembre del 2008 haurien pogut fer decantar la balança cap el pitjor, però, per sort, cada pluja anava seguida de brises que assecaven la vinya i finalment la verema es va poder fer sense més ensurts.

La producció ha estat molt curta comparada amb el 2007, per exemple. Però precisament per això i malgrat la «fredor» de l’any en general, el raïm ha arribat a maduresa amb el caràcter afruitat i els fenols adequats. Els sucres no han resultat tan alts com en les darreres anyades i l’acidesa és més alta de l’habitual. De totes maneres, tot aquest equilibri es veurà encara polit per la fermentació malolàctica que, a hores d’ara, encara no està feta i és crucial en un any com aquest.

Per il·lustrar-ho una mica millor, podríem resumir dient que els vins del 2008 seran com si haguéssim collit i elaborat vi en una latitud 500 km més al nord d’on som, on les dades climàtiques donen habitualment vins lleugerament àcids i un grau entre 13 i 13,5, però amb una maduresa fenòlica impecable i unes aromes de fruites fresques. Així doncs, l’any 2008, aquestes seran les nostres característiques tant en blancs com en negres: vins suaus, equilibrats, però lleugerament tendents a l’acidesa i, per tant, a les sensacions de frescor; fruites molt fresques; pas de boca molt agradable i amb nervi.

Per varietats, el Sauvignon i el Chardonnay són molt frescos en boca, el Merlot (del qual n’ha sortit menys quantitat) és madur i amb molta presència, el Cabernet és el que millor entén aquest tipus de clima i, per tant, segurament el més equilibrat i varietal, i finalment el Syrah, com ja comença a ser costum, és molt estructurat tot i la seva curta edat i enguany el seu grau és més baix que en altres ocasions.

Veurem què donarà tot plegat en el futur.

Oriol Guevara
Enòleg de Jaumandreu

SI VOLS LLEGIR MÉS...