Des del segle XII, Jaumandreu crea història per la seva activitat vitivinícola. Entre suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd divisant els ceps, neixen uns vins moderns i de qualitat, perfectes per a una bona taula.

16/4/09

Barraques i construccions de pedra seca, recuperant el passat

Continuant amb la tasca de recuperació del nostre patrimoni vitícola en pedra seca, el Consell Regulador de la D.O. Pla de Bages convoca un cop més el concurs de rehabilitació de construccions d'aquest estil.
En una terra de tradició vitícola com és el Bages, les edificacions en pedra seca són patrimoni de tots i des de fa 12 anys s'està treballant per preservar i recuperar aquests tipus de construccions que defineixen el paisatge. Recentment, la Comunitat Europea s'ha fixat com a objectiu la preservació de construccions emblemàtiques paisatgístiques de les zones rurals.
Són moltes les barraques de vinya que s'han recuperat, així com d’altres que s'han construït de nou i que ara coronen espais urbans. N'hi ha de ben espectaculars i també de més senzilles, però en tot cas, totes són construccions sòbries, lligades al paisatge, que denoten l'esperit passat i present d'aquesta terra.
A Jaumandreu vam recuperar al 2001 la barraca que hi havia en un dels camps; com es pot apreciar a la fotografia de sota, es tracta d’una construcció de planta rodona que avui assisteix de nou al desenvolupament dels ceps com ho havia fet fa molts anys.
El VI Concurs per a la rehabilitació i conservació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca ens ofereix novament la possibilitat de recuperar una part del nostre passat.