Des del segle XII, Jaumandreu crea història per la seva activitat vitivinícola. Entre suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd divisant els ceps, neixen uns vins moderns i de qualitat, perfectes per a una bona taula.

23/2/09

La blogosfera enogastronòmica

Dintre el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona, dissabte passat va tenir lloc la II Trobada de blocaires gastronòmics. Blocs, la nova dimensió de la comunicació gastronòmica.
Primerament, Manuel Gago, periodista i professor gallec especialitzat en "ciberperiodisme", va exposar amb claredat la situació actual de la blogosfera. En els darrers temps, segons afirma Gago, el creixement constant de l'aparició de blocs s'ha aturat i estabilitzat, però el que no ha deixat de créixer ha estat el nombre d'usuaris, fet que ha consolidat aquest mitjà com una eina de comunicació molt potent i acceptada. Concretament, els blocs gastronòmics també han guanyat importància i reconeixement i han generat una nova manera d'entendre la crítica gastronòmica.
En la segona part de la sessió van intervenir Joan Gómez Pallarès, filòleg i creador del bloc De Vinis, guanyador del I Concurs de Blocs de la DO Catalunya i Roberto Gonzàlez, cuiner, professor i creador del bloc El pingue, un dels més actius de la blogosfera gastronòmica. Ambdós ponents van destacar que els blocs són actualment una aportació diferent a la crítica gastronòmica; segons Gonzàlez, perquè aporten "ànima". La diferència entre la crítica periodística professional i els comentaris dels blocs radica en que els segons estan signats per persones que opinen d’una manera lliure i sincera i, per tant, són honestes i íntegres a l’hora de qualificar un restaurant o un vi, per exemple. Els lectors del blocs són consumidors que agraeixen aquesta sinceritat, tot i sabent que es tracta d'opinions personals, que són cròniques de l'experiència quotidiana a diferència del periodisme professional. És per això que els blocs gastronòmics s'estan convertint en una potent eina de comunicació i ja siguin de receptes, de crítica gastronòmica, enològica o d'experiències diverses, ocupen ja un espai decisiu entre tots els interessats en aquests temes.
Fruit de tot això és la creació de Codi Cuina, una plataforma des de la qual els creadors de blocs enogastronòmics advoquen per la publicació de continguts de qualitat, fiables i creïbles, donada l’expansió d'aquest tipus de publicacions i l'important paper que adquireixen consumidors i usuaris enfront dels professionals.
Des d'aquest bloc, volem felicitar tots aquells que de manera desinteressada, simplement per passió, mantenen viu i fan créixer l'univers de la blogosfera gastronòmica.

1 comentari:

Blog De Vinis ha dit...

Bona tarda,
moltes gràcies per comentar la trobada i, sobre tot, per creure com a productors i com a bodega, en aquest medi. Sou molt pocs a Catalunya i en vaig citar només un dissabte a Girona, però crec que la vostra decisió és encertada. L'experiència d'alguns cellers, sobre tot a Itàlia, ho demostra.
Que hi hagi sort i encert i, més que res, bons vins!!!
Joan