Des del segle XII, Jaumandreu crea història per la seva activitat vitivinícola. Entre suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd divisant els ceps, neixen uns vins moderns i de qualitat, perfectes per a una bona taula.

22/7/08

Respectant els camps

La Lobesia és una de les amenaces de la vinya; aquest petit corc pica el raïm i d’aquesta manera facilita l’entrada dels fongs al gra. Per lluitar contra aquesta plaga, tradicionalment s’han utilitzat productes insecticides.

Enguany, a Jaumandreu hem provat un innovador sistema per combatre la Lobesia que ens permet respectar la planta i la fauna del seu entorn: la col•locació de feromones sexuals.

A la fusta del cep, hi hem posat uns difusors de feromones que alliberen components aromàtics iguals als que desprèn la femella de la Lobesia per atraure al mascle. D’aquesta manera, es crea una nebulosa homogènia d’aquesta substància a tota la vinya i els mascles, desorientats, no troben la parella femenina, per la qual cosa no es poden reproduir. Així, disminueix la comunitat d’aquests insectes i també el risc de plaga, sense malmetre el cep ni el seu entorn i respectant la fauna útil de la vinya;aquells insectes i altres animals que contribueixen a mantenir-la sana.

A més, aquest mètode és independent de les condicions climàtiques i, molt important, no deixa residus a l’hora de la recol·lecció.

Darrerament, hem localitzat nius de cueretes a diversos ceps, cosa que ens indica l’estat òptim dels nostres camps; un dels objectius principals de la nostra gestió a la vinya que, sens dubte, repercutirà en la qualitat i seguretat dels vins.