Des del segle XII, Jaumandreu crea història per la seva activitat vitivinícola. Entre suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd divisant els ceps, neixen uns vins moderns i de qualitat, perfectes per a una bona taula.

8/1/08

Els vins que vénen

Ja fa temps que el mercat del vi en parla. El vi, com tot, té alts i baixos, anades i vingudes, cicles, al cap i a la fi. Fa uns quinze o vint anys es va “posar de moda” el roure nou; també en aquell moment, als països tradicionalment consumidors es creia que el vi “de veritat” era el negre i això en va disparar la producció mundial i, sobretot, el prestigi: els millors vins i els més cars eren els negres.


Al cap de poc temps, vam començar a sentir gent que parlava dels vins d’autor com els “top”. Després, va venir l’extracció portada al límit i, és clar, tot seguit vam donar pas a l’expressivitat de la fruita i a la suavitat. I aquí és on ens trobem ara. Els vins “forts” guanyen concursos, tenen puntuacions altes a les guies i llueixen a les taules de luxe, però el gran públic demana a crits vins més suaus, expressius i fàcils d’apreciar: simplicitat i personalitat; presència, però finor; suavitat amb caràcter. I si fóssim capaços de tancar els ulls i pensar-hi, veuríem que el que fem és descriure un vi blanc.


Diuen que actualment tornen al mercat els blancs i els negres suaus que en els cercles enològics anomenem "tipus borgonya". De fet, no tornen, ja que mai s’han deixat de consumir, però el cert és que se’ls intenta donar una empenta i, més enllà de les consideracions gustatives i del paladar, jo em pregunto perquè hem deixat, alguna vegada, de donar-los la importància que tenen. És impensable que els blancs més cars arribin al preu dels negres més cars, malgrat que el grau de satisfacció del consumidor pot ser idèntic. El món és així.


I en negres? Doncs en negres cada vegada s’aprecien més aquelles marques o zones que es distingeixen per la seva suavitat i personalitat a la vegada. El Pla de Bages n’és un exemple. I el nou vi de Jaumandreu, l’Idaeus, una mostra específica: suau, amb presència i reflex del caràcter de la finca Jaumandreu.


Els vins del Pla de Bages són dels que es fan sentir ara per l’atractiu dels nous descobriments i de les zones petites i “noves”, però a més, quan els consumidors els tasten comproven la seva aptitud per als maridatges. No us ve de gust tastar-los?


Oriol Guevara

Enòleg de Jaumandreu

SI VOLS LLEGIR MÉS...

7/1/08

Una DO amb nom de déu

Es diu que el nom de Bages fa referència al déu romà del vi Bacus. De fet, es té constància que al Bages es produïa vi ja al segle XI i fins al XIX, aquesta comarca va ser un dels centres vitivinícoles més importants del país i amb més producció. Malauradament, la fil·loxera va posar fi a aquesta situació i, en conseqüència, la vinya pràcticament va desaparèixer de la zona.



Caravaggio, 1597


Posteriorment, diferents generacions han treballat de valent per fer que el Bages recuperi la vinya i torni a oferir els seus particulars vins.

Avui la DO Pla de Bages, amb una història de dotze anys, es va donant a conèixer i va sorprenent els que saben gaudir dels bons vins. Una DO petita encara, que consta de dotze cellers i que ofereix la varietat autòctona del Picapoll.

Sembla, doncs, que va ser el déu Bacus qui va donar l'empenta inicial a una terra que tenia molt per oferir.

SI VOLS LLEGIR MÉS...

5/1/08

Un gran regal

En aquestes festes nadalenques, sovint, un dels grans problemes que se'ns planteja és què podem regalar, què és allò que pot fer-nos quedar bé, sorprendre els més exigents i els farts de tot, o aquells que els agrada gaudir de les coses bones, dels moments únics i irrepetibles. L'oferta és enorme; només cal treure el cap a uns grans magatzems o bé passejar per un carrer comercial dels molts que hi ha als nostres pobles i ciutats.

Però un any més, un dels regals que ha triomfat ha estat el vi. Els cellers, any rere any s'esforcen a oferir presentacions atractives, caixes luxoses, estotjos bonics per a presentar les ampolles; això ens enlluerna a primera vista, d'acord, però el que realment és el veritable regal és el que hi ha dins el vidre: el vi.






Hi ha qui guarda el regal per a una ocasió especial, i també qui s'estima més no perdre temps i el gaudeix, sovint en companyia dels mateixos que han fet el present. Els vins de Jaumandreu el Cedrus, el Nisus i l'Idaeus són vins que guanyen en una bona taula. Són d'aquells que harmonitzen perfectament amb el menjar i amb la bona companyia, i és clar que durant aquestes festes, d'ocasions de gaudir-ne no ens n'han mancat.

En resum, els vins se sumen a la llarga llista de regals que cal incloure a les cartes dels Reis.

SI VOLS LLEGIR MÉS...

4/1/08

Una marca amb història

El logotip del nostre celler, la marca que l'identifica, té els seus orígens al 1516. Fins al segle XV aquesta finca, situada al terme municipal de Fonollosa a la comarca del Pla de Bages, tenia el nom de Mas Torrecabrera, així va ser al menys des del segle XII, data de la construcció de la masia.

A primers del segle XVI, un nou amo es va fer càrrec de la finca i de l'explotació de les seves vinyes. Es tractava de Jaume Andreu, un jove emprenedor que hi va donar una empenta econòmica molt important, cosa que li va suposar una gran notorietat i poder. Ell va ser qui va fer construir la torre que avui encara dóna un aspecte senyorial a la masia, i també la capella consagrada a Sant Joan Baptista, que durant segles va ser el refugi espiritual de la família. Però encara va anar més enllà en donar-li el seu propi nom a la finca i convertir-la així en Jaumandreu, cognom que portaria la família a partir d'aquell moment. El primer document en què consta el nou cognom data del 1516, i hi apareix la signatura del senyor Jaumandreu.


Avui, passada pels filtres del disseny actual, l'antiga signatura és encara la imatge de la finca i la identitat dels vins, fent present d'aquesta manera el pes de la història que ens ha portat fins el que avui som.

SI VOLS LLEGIR MÉS...

3/1/08

Què ens ofereix la collita 2007?

Podem incloure l'anyada 2007 dins de les MOLT BONES. En aquella categoria a la qual només n’hi arriben dues o tres de cada deu. I a més a més, en totes les varietats de raïm.



A Jaumandreu vam tenir un inici de brotada força avançat però les pluges i el lleuger fred van portar les dates de la continuació al seu lloc «normal». I així va continuar durant tot el cicle : la planta es veia verda, bonica i equilibrada ; tenia l’aigua necessària gràcies a les les pluges i també el sol i l’escalfor convenients a cada moment. Només un juliol molt sec ens va fer pensar que la falta al verolat podria alterar la collita, però llavors van arribar unes inusuals (i abundants) pluges d’agost i setembre que, tot i solucionar el petit estès hídric, ens van fer patir per l’estat sanitari del raïm a l'hora de collir-lo.

Però ja se sap que quan les coses volen sortir bé, no hi ha res que les pugui destorbar: la verema va començar amb un espectacular Sauvignon Blanc, molt aromàtic i varietal. El Merlot va ser el següent, això si, amb força dies de diferència perquè aquest és dels anys que als tècnics ens agrada apurar al màxim per trobar totes les aromes i tots els fenols que distingeixen els anys normals dels superiors. La verema es va, doncs, allargar i cada varietat va ser collida al seu just moment.
Ni tan sols les lleugeres pluges van alterar una verema que va durar del 13 de setembre fins al 16 d’octubre. Llarga (per Jaumandreu) com les que solen fer-se notar a les nostres latituds; com la ja premiada 2004.

Per varietats, definint-les en poques paraules, podríem dir que el Sauvignon és més aromàtic i varietal que mai; el Merlot expressa, també com mai, tot el caràcter Jaumandreu, d’argila, de fruites, de tanins ben posats… El Syrah (primer any de producció normal) és com una bomba d’aroma i de color. I el Cabernet, la varietat amb caràcter seriós que fa d’aglutinador de totes les altres, serà aquell gran company de cupatge que tota varietat necessita.

I ara només queda acabar les fermentacions malolàctiques i deixar passar als vins el repòs hivernal que qualsevol suc de la vinya es mereix. En la tranquilitat del celler de Jaumandreu. Pau i repòs per sortir l’any vinent amb la força d’un merescut envelliment.

Oriol Guevara Enòleg de Jaumandreu

SI VOLS LLEGIR MÉS...

2/1/08

El silenci

Tot i que Jaumandreu es troba força a prop de Manresa, quan s'enfila el camí de terra que deixa les últimes cases enrere i es comencen a veure els ceps, ben arrenglerats sobre els suaus i ondulats turons, apareix una de les coses que més m'agrada de Jaumandreu: el SILENCI.

Passejar entre els ceps, tot veient com la planta reposa adormida esperant els primers sols de la primavera per a posar-se a treballar i oferir el millor d'ella mateixa, envoltat de SILENCI, és avui un veritable "luxe".

És per això que a la llista d'elements que formen part dels actius de Jaumandreu, inclosos tots aquells que la història ens ha llegat, com la masia senyorial, la capella, la barraca de pedra seca, els camps, o bé els que en els últims anys hem anat construint, com el nou celler, els primers vins, etc, hi afegim sempre el SILENCI, i l'hi afegim perquè també és una cosa que ens agrada d'oferir a tothom que ens ve a visitar.

Quin plaer degustar una bona copa de vi tenint de fons la música muda del SILENCI!

Pere Baucells Gerent de Jaumandreu

SI VOLS LLEGIR MÉS...

1/1/08

Arrenca el bloc de Jaumandreu

A Jaumandreu tenim moltes coses per compartir amb tots aquells que gaudeixen del món del vi, tant les del passat, com les que es van escrivint dia a dia. És per això que estrenem aquest bloc, aprofitant un mitjà àgil, participatiu i amb tanta difusió com és la blogosfera.

Aquest és el primer bloc dedicat al món del vi en català.

Aquí es podrà anar descobrint què és Jaumandreu avui, quines són les seves arrels, quins són els nostres objectius i quines, les persones que treballem en el projecte vitivinícola.

També volem fer-nos ressò del que pugui passar al món del vi en general, tant a prop de casa nostra, com en mercats llunyans. Coneixerem receptes que ens permetin de fer maridatges deliciosos i anècdotes curioses per a explicar als amics.

Per tot això, necessitem la teva col·laboració: volem sentir tot el que tens per explicar-nos. Així doncs, et convidem a seguir atentament aquest espai i a contactar amb nosaltres sempre que ho desitgis.

Coincidint amb l'inici del nou any 2008, engeguem el bloc de Jaumandreu.

Benvinguts tots!

SI VOLS LLEGIR MÉS...