Des del segle XII, Jaumandreu crea història per la seva activitat vitivinícola. Entre suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd divisant els ceps, neixen uns vins moderns i de qualitat, perfectes per a una bona taula.

3/1/08

Què ens ofereix la collita 2007?

Podem incloure l'anyada 2007 dins de les MOLT BONES. En aquella categoria a la qual només n’hi arriben dues o tres de cada deu. I a més a més, en totes les varietats de raïm.



A Jaumandreu vam tenir un inici de brotada força avançat però les pluges i el lleuger fred van portar les dates de la continuació al seu lloc «normal». I així va continuar durant tot el cicle : la planta es veia verda, bonica i equilibrada ; tenia l’aigua necessària gràcies a les les pluges i també el sol i l’escalfor convenients a cada moment. Només un juliol molt sec ens va fer pensar que la falta al verolat podria alterar la collita, però llavors van arribar unes inusuals (i abundants) pluges d’agost i setembre que, tot i solucionar el petit estès hídric, ens van fer patir per l’estat sanitari del raïm a l'hora de collir-lo.

Però ja se sap que quan les coses volen sortir bé, no hi ha res que les pugui destorbar: la verema va començar amb un espectacular Sauvignon Blanc, molt aromàtic i varietal. El Merlot va ser el següent, això si, amb força dies de diferència perquè aquest és dels anys que als tècnics ens agrada apurar al màxim per trobar totes les aromes i tots els fenols que distingeixen els anys normals dels superiors. La verema es va, doncs, allargar i cada varietat va ser collida al seu just moment.
Ni tan sols les lleugeres pluges van alterar una verema que va durar del 13 de setembre fins al 16 d’octubre. Llarga (per Jaumandreu) com les que solen fer-se notar a les nostres latituds; com la ja premiada 2004.

Per varietats, definint-les en poques paraules, podríem dir que el Sauvignon és més aromàtic i varietal que mai; el Merlot expressa, també com mai, tot el caràcter Jaumandreu, d’argila, de fruites, de tanins ben posats… El Syrah (primer any de producció normal) és com una bomba d’aroma i de color. I el Cabernet, la varietat amb caràcter seriós que fa d’aglutinador de totes les altres, serà aquell gran company de cupatge que tota varietat necessita.

I ara només queda acabar les fermentacions malolàctiques i deixar passar als vins el repòs hivernal que qualsevol suc de la vinya es mereix. En la tranquilitat del celler de Jaumandreu. Pau i repòs per sortir l’any vinent amb la força d’un merescut envelliment.

Oriol Guevara Enòleg de Jaumandreu